Ideat mökkiterassin rakentamiseen

Mökki Vesilahdessa

Puuttuuko mökiltä vielä terassi? Ehkä terassi on huonokuntoinen tai liian pieni tarpeisiisi? Siinä tapauksessa ensi kesän projekti voisi olla uuden mökkiterassin rakentaminen.

Terassin voi rakentaa jo keväällä, eikä syksylläkään ole vielä liian myöhäistä. Avaimet käteen -pakettina tilattu mökkiterassi on kaikista helpoin ratkaisu, mutta kannattaa harkita myös itse tekemistä. Terassin rakentaminen ei vaadi koulutusta tai pitkää kokemusta rakennusalalta. Pahimmillaan itse tehty terassi on hutera ja epätasainen, mutta esimerkiksi homevaurioita on miltei mahdoton saada aikaiseksi itse tehdyllä terassilla – toisin kuin itse tehdyllä kylpyhuoneella.

Katso tästä ideoita mökkiterassin rakentamiseen ja viimeistelemiseen.

Terassi ei voi olla liian iso

Terassi on usein avonainen tila, ikään kuin talon viereen rakennettu tanssilava. Terassin voi olla kulmikas, puolipyöreä tai maaston kuvioita myötäilevä. Kaunista kiveä tai puuta ei välttämättä tarvitse poistaa terassin tieltä, sillä sille voidaan toteuttaa oma läpivienti terassiin.

Mitä isompi terassi, sitä enemmän sille mahtuu erilaisia ruokailu- ja oleskelupisteitä, grillejä, paljuja, leikkinurkkauksia ja auringonottotuoleja.

Terassi ei voi olla liian iso – tai no ehkä sitten, jos pihaan ei mahdu enää pysäköimään, tai jos terassi ulottuu naapurin tontille. Terassi ei estä puutarhaharrastusta, sillä terassille voi tuoda viljelylaatikoita ja kukkaruukkuja. Terassi on helppohoitoisempi kuin nurmikko, mikä pitää ajaa ehkä jokaisen mökkireissun aluksi.

Terassi voi jatkua aina järveen tai mereen asti, sillä terassilta voidaan rakentaa katettu polku tai portaikko, mikä päättyy saman tyyliseen laituriin. Myös laiturille voidaan rakentaa levennys auringonlaskun ihailua varten. Kun voit kävellä lautoja pitkin suoraan järvestä saunaan, ei sisälle kantaudu hiekkaa ja mutaa. Et tarvitse sandaaleitakaan, eiväthän pikkukivet pistele jalkoja.

Katettu ja lasitettu terassi on kuin lisähuone

Harkitse terassin kattamista – edes osittain. On kätevää, ettei puutarhakalusteita ja niiden pehmusteita tarvitse kiikutta sateensuojaan, vaan että ne voivat olla katoksen alla keleistä riippumatta. Katoksen alla voi grillata, ottaa päiväunet tai lukea hyvää kirjaa, vaikka ulkona sataisi jo viidettä päivää.

Katos

Terassia ei kannata kattaa äänekkäillä kattopelleillä, vaan valokatteella. Valokate päästää valon lävitseen, mutta kestää kaikkia säitä sekä lumen painoa vuodesta toiseen. Terassikatteet ovat kevyitä, mutta niiden sahaaminen ja asentaminen on haastavaa. Terassikatteen asentaminen kannattaakin jättää ammattilaisille.

Osoitteesta muovityosto.fi tilaat helppohoitoiset valokatteet mittatilaustyönä. Halutessasi voit sopia myös valokatteen asentamisesta mökkiterassillesi.

Jos terassi vielä lasitetaan (ainakin osittain), on sinulla kokonaan uusi huone mökissäsi. Lasitetulla terassilla voi olla takka, sänky, sohva tai vaikka ruokailuryhmä. Huonekalut ja tekstiilit ovat suojassa katon ja lasituksen ansiosta, joten voit käyttää muovituoleja arvokkaampiakin huonekaluja sekä laatutekstiilejä. Jos sinulla on sisällä paljon Marimekon kankaita, kannattaa Marimekkoa tuoda terassillekin, sillä näin sisustus jatkuu saumattomasti uuteen lisähuoneeseesi asti.

Lasitettu terassi on mainio paikka viherkasveille. Jos käyt mökillä vain silloin tällöin, kannattaa hankkia altakastelevat ruukut, joihin mahtuu tarpeeksi vettä. Lasitetulla terassilla voi olla kuuma, kun aurinko paistaa sinne suoraan. Harkitse verhoa tai vastaavaa suojaa liialta auringolta.

Lasitetulla terassilla viihtyy pitkälle syksyyn, jos sinne hankkii terassilämmittimen. Terassilämmitin avaa terassikauden jo aikaisin keväällä, joten investoi tähän lämmönlähteeseen.

Terassin eri funktioita

Terassilla voi hankkia oikeastaan mitä tahansa. Katoksen alle voi perustaa vaikka oman kuntosalin kuntopyörineen ja juoksumattoineen.

Pelkän grillin sijaan voit rakentaa pizzauunin ja kokonaisen kesäkeittiön vesipisteineen, jääkaappeineen ja työtasoineen. Kesäkeittiö voi olla erillisessä rakennuksessa jossain terassin nurkassa. Oviaukko voi olla joko etuseinän levyinen, jolloin kokkaaja voi olla saumattomassa vuorovaikutuksessa terassilla istuvien ystäviensä kanssa.

Paljun lisäksi tai sen sijaan terassille voidaan asentaa ulkoporeallas tai vaikka vastavirta-allas.

Terassille voidaan toteuttaa etätyöpiste, luovia säilytysratkaisuja tai vaikka kissan puuhamaa – vain mielikuvitus on rajana.

Terassi tarvitsee myös valot

Kuten edellä todettiin, voidaan katetulla ja lasitetulla terassilla viettää aikaa lähes ympäri vuoden. Keskellä talveakin voi piipahtaa juomassa aamukahvit.

Jotta terassilla olisi miellyttävää oleskella lokakuussakin, tarvitaan paitsi terassilämmitin, myös sopiva valaistus. Terassin kattopalkkeihin voidaan integroida LED-terassivaloja. LED-terassivalot on mahdollista asentaa jo olemassa olevaan terassiinkin.

Voit hommata myös perinteisemmät riippuvalaisimet sekä erilaisia koristevaloja, kuten energiapihejä LED-valosarjoja. Kytkentärasioiden ja pistorasioiden asentamiseen tarvitset sähköasentajaa.